Osteopathie

Wat is osteopathie?

De principes van de osteopathie zijn gebaseerd op het gegeven dat het lichaam als één geheel functioneert. Het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten, wervels, spieren), het visceraal systeem (organen, bloedvaten, lymfestelsel) en het craniosacraal systeem (schedel, hersenvocht, ruggenmerg) beïnvloeden elkaar continu. Veel klachten zijn dan ook terug te voeren op bewegingsverlies.

Spieren, bloedvaten en zenuwen worden verbonden door het myofasciaal systeem, oftewel het bindweefselsysteem. Het bindweefsel reageert op interne en externe factoren zoals bewegingspatroon, ontstekingen, operaties, enzovoort. Hierdoor kan het systeem zijn beweeglijkheid verliezen. De osteopaat past dan manuele technieken toe om het evenwicht te herstellen. Deze behandeling heeft tot gevolg dat het lichaam zichzelf herstelt.

Hoe gaan we te werk bij osteopathie?

Voor we met de behandeling beginnen, nemen we de tijd voor een uitgebreide anamnese. We luisteren niet alleen naar uw specifieke klachten maar vormen ons een totaalbeeld van uw algemene gezondheidstoestand. Eens we de oorzaak van de klachten vastgesteld hebben, kunnen we tot een behandeling overgaan.

Om het evenwicht in het lichaam te herstellen, gebruikt de osteopaat enkel zijn handen. Hij behandelt de blokkeringen en bewegingsbeperkingen door middel van manipulatie, mobilisatie en spiertechnieken. Aan de behandeling komen geen apparaten of medicijnen te pas.

De zelfregulatiekrachten van het menselijk lichaam worden door de klassieke geneeskunde vaak onderschat. Wat de osteopaat doet, is eigenlijk deze krachten stimuleren. Na iedere behandeling moeten we uw lichaam de nodige tijd gunnen om alle evenwichten te herstellen. Om dit in de beste omstandigheden te doen, spelen voedings- en bewegingsgewoonten een grote rol. Wij zullen u daaromtrent advies op maat geven.

Voor wie is osteopathie bedoeld?

Osteopathie wordt onder meer toegepast bij volgende klachten:
- gewrichtsklachten (pijn, tenniselleboog)
- rug- en nekklachten (pijn, blokkades, hernia, lumbago)
- hoofdpijn, migraine, duizeligheid, whiplash
- problemen met de wervelkolom
- maagklachten (maagzuur, reflux, krampen)
- buikklachten (kramp, constipatie, spastische darm)
- sportletsels (verstuikingen, ontstekingen)
 

Osteopathie voor kinderen en baby's:
Met aangepaste osteopathietechnieken kunnen kinderen en baby’s in het bijzonder veel baat hebben bij een behandeling. Het is een van de specialisaties van Kollin Goetynck, die zich tijdens een specifieke opleiding verder bekwaamde in de speciale handgrepen voor kinderen. Dit is een delicate doelgroep die speciale aandacht vereist, maar de resultaten zijn doorgaans zeer goed bij kinderen en baby’s wanneer de klassieke oplossingen niet meteen een antwoord bieden.

De behandelingen zijn zeer effectief in het bestrijden en verlichten van:
- reflux
- darmkrampjes
- huilbaby's
- houdingsafwijkingen
- slaapstoornissen

Over ons

Groepspraktijk Goetynck is een collectief van vier kinesisten met elk hun eigen specialiteiten en specifieke kennis van bijzondere behandelingsmethoden. Elke patiënt komt bij een van ons terecht, maar de problemen worden altijd in overleg besproken en iedereen reikt vanuit zijn expertises mogelijke oplossingen aan.

Terugbetaling

Kollin Goetynck is erkend osteopaat bij alle ziekenfondsen. Dat betekent dat u recht heeft op 10 euro terugbetaling per sessie, met een maximum van 5 sessies per jaar. Enkel bij de Liberale Ziekenfondsen zijn 6 sessies toegelaten. Die sessies kunt u echter niet cumuleren met andere behandelingen, zoals acupunctuur of chiropraxie.

Contactgegevens

Halledreef 19E
9990 Maldegem
050 71 35 69

Contacteer ons via e-mail