Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie van de kinesitherapie die toegepast wordt bij neuromusculoskeletale aandoeningen (problemen met spieren, zenuwen, skelet). Algemeen gezien is manuele therapie geschikt voor alle klachten die teruggaan op het slecht bewegen van gewrichten, wat vaak gepaard gaat met pijn.

Voor aanhoudende pijn is er altijd een verklaring, maar die ligt niet altijd voor de hand. De klachten kunnen het gevolg zijn van complexe oorzaken. Deze zijn vaak niet te vinden via röntgenfoto's of bloedonderzoeken. De manueel therapeut kan vaststellen of de pijn het gevolg is van een slecht functionerend bewegingsstelsel en op basis daarvan een geschikte behandeling opstarten.

Hoe gaan we te werk bij manuele therapie?

De manueel therapeut zal zich door middel van systematische vragen een beeld vormen van uw klachten en van uw algemene gezondheid. Daarna volgt een klinisch onderzoek, waarbij het bewegingsstelsel gedetailleerd wordt onderzocht. Via specifieke testen van de gewrichten, spieren, zenuwen en doorbloeding komen we te weten waar de problemen zich situeren.

Eenmaal we alle oorzaken van uw klachten in kaart gebracht hebben, stellen we samen met u een behandelingsplan op. Om de beweeglijkheid van de slecht functionerende gewrichten en weefsels te herstellen, gebruikt de therapeut enkel zijn handen. Via manipulaties, mobilisaties, oscillaties en/of andere technieken krijgen we het gehele bewegingsapparaat terug in de juiste plooi. Dit zijn zachte technieken waarbij de patiënt geen pijn ervaart.

Parallel met deze behandeling besteden we ook veel aandacht aan wat u zelf kunt doen om uw bewegingsapparaat te herstellen. Via medische trainingstherapie (MTT) verbeteren we de belastbaarheid van het spier- en gewrichtsstelsel en worden belemmeringen hersteld. De manueel therapeut leert u specifieke oefeningen aan en geeft u een oefenprogramma mee voor thuis.

Voor wie is manuele therapie bedoeld?

Manuele therapie wordt onder meer toegepast bij volgende klachten:
- hoofdpijn, migraine, duizeligheid
- nekklachten (stijve nek, pijnscheuten)
- schouderklachten (pijn, frozen shoulder)
- hoge rugpijn, rib- en borstpijn
- lage rugpijn, heupklachten, liespijn
- gewrichtspijn, beginnende artrose
- tenniselleboog
- uitstralende pijn

Over ons

Groepspraktijk Goetynck is een collectief van vier kinesisten met elk hun eigen specialiteiten en specifieke kennis van bijzondere behandelingsmethoden. Elke patiënt komt bij een van ons terecht, maar de problemen worden altijd in overleg besproken en iedereen reikt vanuit zijn expertises mogelijke oplossingen aan.

Terugbetaling

Kollin Goetynck is erkend osteopaat bij alle ziekenfondsen. Dat betekent dat u recht heeft op 10 euro terugbetaling per sessie, met een maximum van 5 sessies per jaar. Enkel bij de Liberale Ziekenfondsen zijn 6 sessies toegelaten. Die sessies kunt u echter niet cumuleren met andere behandelingen, zoals acupunctuur of chiropraxie.

Contactgegevens

Halledreef 19E
9990 Maldegem
050 71 35 69

Contacteer ons via e-mail