Dry needling (IMS, intramusculaire stimulatie)

Wat is dry needling of intramusculaire stimulatie?

Needling, of dry needling, valt niet te verwarren met acupunctuur. Terwijl acupunctuur inspeelt op de energiebanen, is dry needling een directere invasieve ingreep op de myofasciale pijnpunten (de triggerpoints in de spieren). Dat zijn – vaak inmiddels chronisch geworden – verhardingen of verstijvingen van de spier door dysfunctie of overbelasting.

Hoe gaan we te werk bij dry needling?

Hoewel de benadering totaal anders is, wordt bij IMS wel gebruikgemaakt van heel dunne acupunctuurnaalden. Die worden rechtstreeks in de triggerpoints van de spier aangebracht, op de plaats van de verkramping of verharding. Daarna beweegt de therapeut de naald zachtjes om een ‘twitch response’ te veroorzaken. Daardoor laat de spier los: de 'release'. De prik van de naald is niet echt pijnlijk, maar meestal voelt de patiënt net voor de spier loslaat een vreemd gevoel.

Voor wie is dry needling bedoeld?

Dry needling kan heilzaam zijn voor iedereen en is zeker interessant voor sporters of mensen die een job uitvoeren met een repetitief belastend karakter. Dry needling wordt onder meer toegepast bij volgende klachten:
- heuppijn
- hielspoor
- hoofdpijn
- nekpijn
- rugpijn
- kaakklachten
- peesonsteking
- kuitkramp
- schouderpijn
- frozen shoulder
- tenniselleboog
- golferselleboog
- piriformissyndroom (pijnlijke verkramping van de bilspier)

Lees zeker ook even onze informatie over acupunctuur: niet te verwarren met dry needling.

Over ons

Groepspraktijk Goetynck is een collectief van vier kinesisten met elk hun eigen specialiteiten en specifieke kennis van bijzondere behandelingsmethoden. Elke patiënt komt bij een van ons terecht, maar de problemen worden altijd in overleg besproken en iedereen reikt vanuit zijn expertises mogelijke oplossingen aan.

Terugbetaling

Kollin Goetynck is erkend osteopaat bij alle ziekenfondsen. Dat betekent dat u recht heeft op 10 euro terugbetaling per sessie, met een maximum van 5 sessies per jaar. Enkel bij de Liberale Ziekenfondsen zijn 6 sessies toegelaten. Die sessies kunt u echter niet cumuleren met andere behandelingen, zoals acupunctuur of chiropraxie.

Contactgegevens

Halledreef 19E
9990 Maldegem
050 71 35 69

Contacteer ons via e-mail