Acupunctuur en cupping

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde en bestaat erin dat naalden op specifieke punten van het lichaam ingebracht worden. De acupunctuurpunten in de huid, onderhuids bindweefsel of spierweefsel worden geprikt om via de ruggenmergsegmenten weefsels, spieren en organen op afstand te beïnvloeden. Het inbrengen van de naalden doet weinig pijn.

Het prikken van de naalden in de acupunctuurpunten stimuleert het zenuwstelsel om chemische stoffen en hormonen vrij te maken in de spieren, ruggengraat en hersenen. Hierdoor wordt de energiebalans hersteld en het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam gestimuleerd.

Een specialisatie binnen de acupunctuur is de auriculotherapie (ooracupunctuur). In de bezenuwing van het oor bevinden zich contactpunten waarlangs het lichaam informatie doorgeeft aan de hersenen wanneer er problemen optreden. Door het behandelen van deze punten met naaldjes worden de zenuwbanen naar de hersenen gestimuleerd zodat ze efficiëntere genezingsprocessen in werking zetten.

Hoe gaan we te werk bij acupunctuur?

Voor we met de behandeling beginnen, vertelt u ons wat uw specifieke klachten zijn en stellen we systematische vragen om tot een totaalbeeld van uw algemene gezondheidstoestand te komen. Pas als we de oorzaak van de klachten vastgesteld hebben, kunnen we tot de acupunctuur overgaan.

Onze specialist zal de acupunctuurpunten behandelen met steriele, zeer dunne naalden uit roestvrij staal. Bij het prikken voelt de patiënt soms een lichte pijn, maar minder dan bij een injectienaald. Van zodra de naalden op hun plaats zitten, voel je niets meer. Soms kunnen de acupunctuurpunten verwarmd (moxa) of elektrisch gestimuleerd worden. Het aantal behandelingen dat men nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon.

Voor wie is acupunctuur en/of cupping bedoeld?

Acupunctuur wordt onder meer toegepast bij volgende klachten:
- hoofdpijn, migraine, duizeligheid
- nekpijn, rugpijn, schouderpijn
- pijn ten gevolge van reuma of artrose
- maag- en darmklachten
- ademhalingsproblemen, infecties van de luchtwegen
- urinaire en menstruele klachten
- stressgerelateerde klachten
- depressie, hyperventilatie, slapeloosheid

Acupunctuur is ook een hulp bij:
- verslavingen (roken, medicijnen)
- afslanken (nevenwerkingen van een dieet)
- huidproblemen (eczeem, psoriasis, acne)

Lees zeker ook even onze informatie over needling: niet te verwarren met acupunctuur.

Hoewel de behandelingswijze op het eerste gezicht totaal iets anders lijkt, is de filosofie achter cupping verwant aan acupunctuur. Cupping is een techniek waarbij verhitte glazen stolpen op het lichaam worden gezet, die vervolgens door afkoeling vacuüm trekken. Dat bevordert op die pijnpunten extra doorbloeding, waardoor de bekende tijdelijke roodpaarse plekken ontstaan. Er wordt vaak op de rug en nek gewerkt. Soms worden de cups ook bewogen, om zo een diepgaand massage-effect te verkrijgen. Topsporters als voetballer Pablo Neymar en veelvoudig olympisch zwemkampioen Michael Phelps zijn bekende aanhangers van cupping.

Over ons

Groepspraktijk Goetynck is een collectief van vier kinesisten met elk hun eigen specialiteiten en specifieke kennis van bijzondere behandelingsmethoden. Elke patiënt komt bij een van ons terecht, maar de problemen worden altijd in overleg besproken en iedereen reikt vanuit zijn expertises mogelijke oplossingen aan.

Terugbetaling

Kollin Goetynck is erkend osteopaat bij alle ziekenfondsen. Dat betekent dat u recht heeft op 10 euro terugbetaling per sessie, met een maximum van 5 sessies per jaar. Enkel bij de Liberale Ziekenfondsen zijn 6 sessies toegelaten. Die sessies kunt u echter niet cumuleren met andere behandelingen, zoals acupunctuur of chiropraxie.

Contactgegevens

Halledreef 19E
9990 Maldegem
050 71 35 69

Contacteer ons via e-mail